Mitt första försök på en porter. Denna och en brown ale skulle jag ha att bjuda på när jag firade att jag fyllt 40.
Brew Type: Extract
Date: 2010-03-10
Style: Robust Porter
Batch Size: 14 L
Boil Volume: 8 L
Boil Time: 60 min
Amount Item Type % or IBU
2,00 kg Amber Liquid Extract (24,6 EBC) Extract 63,1 %
0,50 kg Extra Light Dry Extract (5,9 EBC) Dry Extract 15,8 %
0,33 kg Black (Patent) Malt (985,0 EBC) Grain 10,5%
0,25 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 7,9%
0,08 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC) Grain 2,6%
23,00 gm Cascade [7,60%] (60 min) Hops 18,2 IBU
10,00 gm Cascade [7,60%] (10 min) Hops 2,9 IBU
10,00 gm Cascade [7,60%] (5 min) Hops 1,6 IBU
1 Pkgs British Ale II (Wyeast Labs #1335) Yeast-Ale
Estimated Original Gravity: 1,058 SG Measured Original Gravity: 1,060 SG
Estimated Final Gravity: 1,014 SG Measured Final Gravity: 1,020 SG
Estimated Color: 106,1 EBC (59,1-118,2 EBC)
Bitterness: 22,6 IBU (25,0-45,0 IBU) Alpha Acid Units: 3,9 AAU
Estimated Alcohol by Volume: 5,7 % (4,8-6,0 %) Actual Alcohol by Volume: 5,28 %
Carbonation Type: Corn Sugar Carbonation Volumes: 2,5
Estimated Priming Weight: 84,9 gm Temperature at Bottling: 20,0 C
Primer Used: - Age for: 2,0 Weeks
Storage Temperature: 20,0 C
Bryggningen gick bra men det var stressigt att brygga två olika samtidigt. Gör nog inte om det. Denna fick jäsa i primär hela tiden. Tappade den på flaska efter 21 dagar. Efter 1 vecka var det redan en del kolsyra i den och den var ganska god. Den var uppskattad av mina gäster.
Efter några månader är det nu alldeles för mycket kolsyra i ölet. Antar att det är för att jag har otroligt svårt att kunna lagra dem i kallare är rumstemperatur. Fortfarande en god öl. Men lite mer kropp och rostad smak skulle vara önskvärt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar