torsdag 2 december 2010

Fajanen Julöl 2010

Brew Type: Extract
Date: 2010-10-27
Style: Christmas/Winter Specialty Spice Beer
Batch Size: 12 L
Boil Volume: 7 L
Boil Time: 60 min

Amount Item Type % or IBU
2,00 kg Light Dry Extract (15,8 EBC) Dry Extract 74,1%
0,30 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 11,1%
0,10 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 3,7 %
22,00 gm Pearle [9,60%] (60 min) Hops 24,3 IBU
7,00 gm Amarillo Gold [9,40%] (Dry Hop 7 days) Hops -
0,30 kg Honey (2,0 EBC) Sugar 11,1 %
1 Pkgs American Ale II (Wyeast Labs #1272) Yeast-Ale

Estimated Original Gravity: 1,069 SG Measured Original Gravity: 1,082 SG
Estimated Final Gravity: 1,017 SG Measured Final Gravity: 1,019 SG
Estimated Color: 46,0 EBC (9,9-98,5 EBC)
Bitterness: 24,3 IBU (0,0-70,0 IBU) Alpha Acid Units: 2,4 AAU
Estimated Alcohol by Volume: 6,8 % (2,5-12,0 %) Actual Alcohol by Volume: 8,2 %


Carbonation Type: Corn Sugar Carbonation Volumes: 2,4
Estimated Priming Weight: 68 gm Temperature at Bottling: 15,6 C
Primer Used: - Age for: 2,0 Weeks
Storage Temperature: 20,0 C

26/10 Smackade jästen 17.45. Förmalde specialmalten. Gjorde en förkultur på 160g extrakt men tyvärr för lite vatten så jag fick toppa upp med kallvatten. Då blev det lite för mycket. Pitchade jästen 21.20. Fökokat 8 liter vatten som får stå ute ett dygn.

27/10 Värmer 7 liter vatten till 72 grader. Steepar specialmalten i 30 minuter. Tar upp det till kok och har i bitterhumlen samt halva mängden extrakt och all honung. Vid 15 kvar resten av extraktet. 10 kvar jästnäring och 5 kvar kryddblandningen. Doftar juligt med kanel. Kylde snabbt och fyllde på med kallvatten till 10 liter. Hällde i hela förkulturen och det blev då 11,5 liter. Mätte OG innan förkulturen.
OG1082 före jästen.

11/11 Tappade om till sekundär med 10g Amarillo. SG1018. Mycket stark och kryddig. Hoppas den lugnar sig lite.

16/11 Hmm. Flaskat med 68gram socker. Nu är FG 1019. Torrhumlingen har lugnat ned kryddorna lite. Spritigheten har också lugnat sig lite. 30 33cl flaskor blev det. Fortfarande ganska mycket honungsmak. 8,2% blev den.



1/12 Ganska klar brun skimrande vätska som är lite disig. Vitt skum som försvinner ganska fort. Luktar lite spritigt, honung, lätt kemiskt, frukt, lite nejlika. Smaken var lite alkohol, honung, viss beska, aning av muskot, neljikan och kanel. Ingen vanilj kändes. Värmande eftersmak efter ett tag. Först tyckte jag att den dog lite väl tvärt men sedan kom det värmande. Inte jättenöjd med den. Tror inte att den kommer att bli bättre heller med tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar