söndag 20 februari 2011

Fajanen Belgisk Dubbel

Brew Type: Extract
Date: 2011-01-06
Style: 18B Belgian Dubbel
Batch Size: 12,5 L
Boil Volume: 7 L
Boil Time: 60 min

Amount Item Type % or IBU
1,84 kg Light Dry Extract (15,8 EBC) Dry Extract 69,7%
0,30 kg Caraamber (59,1 EBC) Grain 11,4%
25,00 gm Fuggles [5,80%] (60 min) Hops 14,3 IBU
10,00 gm Goldings, East Kent [7,00%] (15 min) Hops 3,4 IBU
8,00 gm Goldings, East Kent [7,00%] (1 min) Hops 0,2 IBU
0,50 kg Candi Sugar, Clear (1,0 EBC) Sugar 18,9 %
1 Pkgs Trappist High Gravity (Wyeast Labs #3787) Yeast-Wheat

Estimated Original Gravity: 1,067 SG Measured Original Gravity: 1,082 SG
Estimated Final Gravity: 1,014 SG Measured Final Gravity: 1,019 SG
Estimated Color: 19,7 EBC (919,7-27,6 EBC)
Bitterness: 18 IBU (15,0-25,0 IBU) Alpha Acid Units: 2,4 AAU
Estimated Alcohol by Volume: 6,9 % (6-7,5 %) Actual Alcohol by Volume: 8,2 %


Carbonation Type: Corn Sugar Carbonation Volumes: 2,4
Estimated Priming Weight: 68 gm Temperature at Bottling: 15,6 C
Primer Used: - Age for: 2,0 Weeks
Storage Temperature: 20,0 C


Smackade jästen 3/1 17.00 tiden. På morgonen efter hade den bara svällt till hälften. Kanske lite trött?

4/1 11.00 Tillsatte jästen i 1,5 liters förkultur gjord på 160gram extrakt.

6/1 11.00 Fortfarande väldigt liten aktivitet i förkulturen. Värmer vatten till 72 grader. Steepar specialmalten i 30 minuter. Tar upp det till kok och har i bittergivan och halva extraktet. Vid 30 har jag i resten av extraktet. Vid 15 åker nästa humlegiva i plus en tesked irish moss. Vid 10 har jag i lite jästnäring och med 1 minut kvar åker aromhumlen i. Kylningen gick bra och jag spädde till 11 liter och skakade jästunnan. Tog OG som hamnade på 1082. Hällde i hela 1,5 liters förkulturen och hamnade på 12,5 liter. Klar 13.00

8/1 Har nu jäst i cirka 22 grader under trappen. Flyttar upp tunnan 10.00 till ett 18 gradigt rum. Det bubblar på ganska mycket.

24/1 fg1019 36st 33cl 8,3%




20/2 Fin kopparfärgad öl med ett lagom litet skumlock. Aromen är jästig med banantoner och lite frukt. Nästan som en veteöl. Mycket banan även i smaken. Lite sötma från sockret och malten. Madelkropp som är ganska krämig ändå. Höga alkoholen ganska bra dold. Anar den bara lite grann längst bak i munnen. Ganska nöjd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar